Tüntetés

 2011.05.15. 21:08

Tegnap utcai zavargásokba torkolt az a tüntetés, amit a Vakok Szolidaritási Egyesülete tartott a Szent Oláh Katolikus Egyetem előtt. Mint ismeretes, K. Jenő ötödéves hallgatót elbocsátották az egyetemről, és nem engedik lediplomázni, mert, mint Negéd Gábor rektor kifejtette: „A lelkipásztori munkával összeegyeztethetetlen a vakság, mint Istentől elrugaszkodott életforma. Szomorú dolog, hogy egyesek Isten ajándéka, a fény helyett a sátáni sötétséget választják. Az Úr annak idején embert teremtett, nem pedig vakokat.” Több egyházfő is azon a véleményen van, hogy az ember természetes állapotában lát, és elítélendő, hogy egyesek a vakság elfajzott útját járják.

A Lelkesen Heil Hitler nevű csoport aktivistái összeverekedtek a száz fős nemlátó csoporttal, és kiküldött tudósítónk tanúja volt, ahogy egy földre került vak fiatalembert rugdosó skinhead ordítozik: „A természetellenes k**va anyádat!” Végül a helyszínre vezényelt rohamrendőrök teremtettek rendet. Két személyt letartóztattak. Arra a felvetésre, hogy a vakok nem tehetnek állapotukról, a Lelkesen Heil Hitler csoport szóvivője, Giordano Brunetti azt mondta: „A vakoknak olyan ez az állapot, mint az északi népeknek az, hogy kabátot viselnek. Teljesen rögeszméssé vált náluk ez a nem-látás”

Megkérdeztünk egy szentanút, Irma nénit, aki éppen a közeli Nagypacal piaci vásárlásáról jött haza, hogy mi a véleménye a vakokról. „Sajnálom őket, de amikor ránézek a fehéres, élettelen szemükre, rosszul leszek. Szerintem nem kéne hirdetni a vakságot, az én időmben nem volt ennyi vak, de hát a tévé nagyon rossz hatással van ezekre.”

Sokan a gimnáziumi és egyetemi élet féktelenségét teszik felelőssé a vakságért. „A sok fiatal unalmában szembebökősdit játszik a koliszobában például”- véli Vargánya Gusztáv, 25 éves teherautósofőr.

Lacházi János, a Vakok Szolidaritási Egyesületének elnöke elmondta:

„Szeretnénk, ha toleránsabb lenne a társadalom velünk szemben. Mi is csak emberek vagyunk, és ha mi megtanultunk együtt élni ezzel a tulajdonságunkkal, talán másoknak is sikerülhet. Megengedhetetlennek tartom, hogy valakit azért érjen hátrányos megkülönböztetés, azért törik derékba az életét, mert nem lát.”

Az Oktatási Minisztérium illetékese nem volt hajlandó nyilatkozni.

A bejegyzés trackback címe:

https://savaslugos.blog.hu/api/trackback/id/tr942906514

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása